Semicolon » Specials » Muziekinstrumenten
Semicolon: Informatie van A tot Z

Classificatie van muziekinstrumenten

Erich von Hornbostel en Curt Sachs publiceerden in 1914 een systeem waarbij alle muziekinstrumenten werden verdeeld vijf hoofdgroepen. Deze hoofdgroepen verschillen van elkaar door de manier waarop het geluid wordt geproduceerd. Deze indeling van muziekinstrumenten wordt tegenwoordig wereldwijd geaccepteerd.
Bij het systeem van Erich von Hornbostel en Curt Sachs worden alle muziekinstrumenten verdeeld in vijf hoofdgroepen namelijk:
  • Aërofonen
  • Idiofonen
  • Membranofonen
  • Chordofonen
  • Mechanische en elektrische instrumenten

Aërofonen

In deze groep vallen alle instrumenten waarbij het geluid wordt geproduceerd door een trilling van een luchtzuil. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan fluiten met een mondstuk. Dit soort instrumenten hebben een zeer oude geschiedenis en reeds in het stenen tijdperk werd aan fluiten een magische betekenis gegeven.

Idiofonen

Dit zijn instrumenten die gemaakt zijn van materialen die van nature klankrijk zijn, bijvoorbeeld stokken, stenen en beenderen. Reeds duizenden jaren geleden gebruikte men stokken, stenen en beenderen om om hiermee het ritme van klappende handen en stampende voeten te versterken.

Membranofonen

Instrumenten waarbij het geluid wordt voortgebracht door vibratie van een gespannen membraan of vel worden membranofonen genoemd. Hieronder vallen onder andere trommen, welke ruim 4000 jaar geleden werden uitgevonden.

Chordofonen

Bij chordofonen wordt het geluid voortgebracht door het vibreren van snaren. Het oudste instrument in deze groep is de muziekboog, welke voornamelijk voorkomt in Afrika en Zuid-Amerika.

Mechanische en elektrische instrumenten

De laatste groep omvat mechanische en elektrische instrumenten. Hieronder vallen onder andere speeldozen, elektrische gitaren en radio-elektrische instrumenten. Met name de elektrische gitaar is een erg populair instrument in veel moderne muziek.

Mechanische en elektrische instrumenten

Mechanische en elektrische instrumenten kunnen onder verdeeld worden in negen basistypen. Hieronder vindt u meer informatie over deze basistypen.

Muziekinstrumenten: aërofonen

Een aërofoon is een muziekinstrument waarbij het geluid ontstaat door luchttrillingen. Aërofonen kunnen worden verdeeld in negen groepen waarbij wordt gekeken naar de wijze waarop de lucht tot trillen…
Muziekinstrumenten: chordofonen

Muziekinstrumenten: chordofonen

Chordofonen kunnen onderverdeeld worden in: bogen, lieren, harpen, luiten en citers. De boog heeft één of meer snaren die aan de uiteinden van een gebogen stok zijn bevestigd. De snaren van een lier l…

Muziekinstrumenten: idiofonen

Er zijn verschillende vormen idiofonen. Hieronder vindt u onder andere de buisvormige stampstok, klokken, gongs, vaten en staaf-idiofonen. Idiofonen worden onder verdeeld in acht basistypes. Hierbij w…

Muziekinstrumenten: membranofonen

Membranofonen zijn instrumenten waarbij het geluid wordt voortgebracht door de vibratie van een gespannen membraan of vel. Ze worden onder verdeeld naar de vorm van de romp.
Gepubliceerd door Semicolon op 01-09-2014. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Muziek encyclopedie
Schrijf mee!